Dieta płynna – wszystko, co musisz o niej wiedzieć. Czy pozwala schudnąć?
Lekarze zwykle zalecają stosowanie diet płynnych krótkoterminowo gdy istnieje problem zdrowotny, który sprawia, że jedzenie stałych składników jest niebezpieczne. Mogą zalecić przestrzeganie pełnej płynnej diety w następujących sytuacjach:
- podczas powrotu do zdrowia po zapaleniu trzustki
- po operacji bariatrycznej, jako etap przejściowy
- po operacji dentystycznej lub jamy ustnej, w celu zmniejszenia bólu lub ponieważ dana osoba nie jest w stanie żuć
- po operacji żołądkowo-jelitowej lub w celu złagodzenia objawów choroby przewodu pokarmowego
- po utracie wielu zębów
- po złamaniu kości w szczęce.
Niektórzy mogą również stosować płynne diety, aby schudnąć, ponieważ taka dieta utrudnia spożywanie dużej liczby kalorii. Wysoce restrykcyjne diety odchudzające nie są bezpieczne, a lekarze ich nie zalecają. Waga często wzrasta, gdy tylko wróci się do normalnej diety.
Co jeść?
Żywność, którą dana osoba powinna spożywać na diecie w pełni płynnej, zależy od jej potrzeb żywieniowych i zaleceń lekarza, m.in.:
- woda
- soki owocowe
-
bulion
- galaretka
- miód
- herbata
- kawa
- puree z owoców i warzyw
- odcedzone lub przecierowe zupy
- mleko
- odcedzone płatki owsiane
-
smoothie
- napoje białkowe i inne płynne suplementy diety.
Dostarczenie wystarczającej ilości białka i błonnika na diecie w pełni płynnej może być trudne, dlatego osoby przestrzegające tej diety – zwłaszcza jeśli robią to dłużej niż kilka dni – powinny priorytetowo traktować żywność o dużej zawartości składników odżywczych.
Należy poprosić lekarza, aby przedstawił szczegółową listę tego, jakie pokarmy należy jeść, a których unikać. Dla większości osób dieta w pełni płynna jest środkiem krótkoterminowym. Ci, którzy muszą dłużej trzymać się całkowicie płynnej diety, muszą unikać potencjalnie niezdrowych opcji. Pomocne mogą być następujące praktyki:
- unikanie spożywania wszystkich lub większości kalorii ze słodkich potraw, takich jak lody
- zwiększenie spożycia błonnika poprzez picie koktajli zawierających owoce, warzywa i grecki jogurt
- picie mleka jako źródła białka
- unikanie żywności o małej wartości odżywczej
- pytanie lekarza o witaminy i suplementy mineralne
- prowadzenie dziennika dietetycznego w celu śledzenia składników odżywczych.
Ryzyko
Bardzo trudno jest uzyskać wystarczającą ilość składników odżywczych na diecie w pełni płynnej, szczególnie długoterminowej. Diety płynne mają zazwyczaj niską zawartość witaminy A, żelaza, witaminy B12 i tiaminy. Ludzie, którzy muszą być na płynnej diecie przez dłuższy czas, mogą potrzebować suplementów, aby zapobiec niedoborom żywieniowym. Możliwe jest uzyskanie wystarczającej ilości białka, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych na diecie w pełni płynnej. Jednak to wymaga planowania i podstawowej wiedzy dietetycznej.
Osoby, które wracają do zdrowia po operacji, mogą nie mieć energii ani motywacji do poszukiwania zdrowej żywności. Jednym z największych zagrożeń jest to, że dana osoba może bazować na łatwych, ale mniej odżywczych produktach spożywczych, takich jak rozpuszczone lody lub buliony o wysokiej zawartości sodu. Oprócz niedożywienia spowodowanego długotrwałym stosowaniem, niektóre inne zagrożenia obejmują:
- chroniczny głód
- wahania nastroju spowodowane głodem
-
brak przyjemności z jedzenia
- trudności z jedzeniem na mieście lub uczestniczeniem w innych zajęciach społecznych, które koncentrują się wokół jedzenia.
Chociaż lekarze mogą zalecić dietę płynną w różnych warunkach, niektóre badania sugerują, że ta dieta może być bardziej restrykcyjna niż to konieczne. Badanie z 2010 r. wykazało, że dieta niepłynna była bezpieczna dla osób powracających do zdrowia po łagodnym ostrym zapaleniu trzustki i skróconych pobytach w szpitalach.